Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dwejra - oblíbený cíl návštěvníků Malty

Na západním výběžku ostrova Gozo, který je od Malty vzdálen asi 6 km, můžete nedaleko vesnice San Lawrenz spatřit několik zajímavých přírodních úkazů. Většina z nich se rozkládá v okolí zálivu Dwejra Bay, který je nejčastějším cílem výletů z hlavního města Victorie.

Přesto jde o turisty málo navštěvované místo, mimo sezónu zde potkáte jen pár romantiků, popřípadě rybářů, kteří mají své loďky zakotveny na hladině jezera Inland Sea. Během hlavní sezóny zde pak kromě malé kapličky můžete navštívit několik krámků s občerstvením a klasickými suvenýry. Téměř všude vám budou nabízet místní tradiční výrobek, kterým je sklo všech barev i tvarů. Celou oblast je možné nazvat přírodním muzeem historie, archeologie i geologie.

Dwejra - oblíbený cíl návštěvníků Malty
Foto: Fungus Rock   Autor: Riccardo

Nedaleko pobřeží z moře vystupuje zajímavý skalní útvar pojmenovaný Fungus Rock, který uzavírá vstup do hlubokého zálivu. Právě zde se během druhé světové války ukrývaly ponorky. Na této skále roste houba, která je hojně vyhledávaná pro své léčivé účinky. O její zázračné moci byli přesvědčeni již Johanité a tak si ji po celá staletí pečlivě střežili. Přestože je Fungus Rock holou hladkou skálou, na kterou není možné se dostat bez použití horolezeckého vybavení, rytíři zde vybudovali strážní věž Qawra Tower. Záliv Dwejra Bay poskytuje ideální podmínky pro koupání i potápění. I když je jinde na ostrově moře zvlněné, zde si můžete vždy užívat poklidné hladiny.

Dwejra - oblíbený cíl návštěvníků Malty
Foto: Fungus Rock   Autor: Glen Bowman

Pokud se vydáte směrem do vnitrozemí, narazíte na jakési vnitrozemní moře Inland Sea. Jde o malé slané jezírko, oddělené od moře hradbou skal, skrz které vede pouze úzký tunel. Tím proplouvají rybáři s malými loďkami, kteří jezírko využívají jako bezpečné kotviště. Také zde se nabízí výborné možnosti pro koupání, navíc je zde i teplejší voda. Pokud se průlivem vydáte na otevřené moře, můžete si útesy prohlédnout z druhé strany nebo doplout až k symbolu ostrova Gozo a tím je Azure Window.

Dwejra - oblíbený cíl návštěvníků Malty
Foto: Azure Window   Autor: Tim Poultney

Unikátní skalní útvar Azure Window se nachází nedaleko útesu pojmenovaného Dwejra Point. Jde o ojedinělou přírodní skalní bránu, jejíž okolí vyhledávají zejména potápěči. Přímo u pobřeží je již velká hloubka, která ukrývá mořské příkopy a skalní okna. V hloubce asi 20 metrů jsou k vidění korály, ryby, mořští koníci a malí humři žijící v dírách v útesu. Ve 40 metrech jsou pak už k vidění i veliké mušle. V místních horninách je možné nalézt zkamenělé lastury a mořské živočichy. Nádherná azurová barva moře dala místu název.

Za návštěvu stojí také nedaleká vesnice San Lawrenz, kde si nechali bohaté maltské rodiny postavit svá letní sídla a prázdninové rezidence. Každý druhý týden v srpnu se ve vesničce koná nejproslulejší festa na Gozu.

- jap -

Předchozí články z Malty:
Marsascala
Attard
Birkirkara
Ostrov Comino
Mosta

Článek byl zobrazen 7 452 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko