Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov Comino - nejmenší ostrov maltského souostroví

Comino je se svou rozlohou necelých 3 km2 nejmenším ostrovem maltského souostroví, obejít jej údajně zabere jen pár hodin. Žije zde údajně jen osm stálých obyvatel, proto zde najdeme božský klid a pohodu. Četné zátoky, skaliska a skvělé koupání v křišťálově čisté vodě, sem však láká spoustu turistů.

Comino má lehce zvlněný povrch, nejvyšší bod Comino Mayor dosahuje nadmořské výšky 75 metrů nad mořem. Ostrov je ideálním místem pro milovníky vodních sportů, zejména pro potápěče. Křišťálová voda je totiž plná mořských rostlin a živočichů. K nejoblíbenějším plážím, kde si můžete vychutnávat sluníčka a lenošení u vody, patří St. Nicolas Bay nebo Santa Maria Bay.

Ostrov Comino - nejmenší ostrov maltského souostroví
Autor: Robin

Pokud byste se chtěli na ostrově ubytovat a strávit několik dní, nezbude vám nic jiného než využít služeb luxusního hotelu Comino Hotel, který je jedinou ubytovací možností na ostrově. Jeho nevýhodou je to, že je v provozu pouze v létě, během hlavní turistické sezóny. Byl vystavěn u krásné zátoky s písečnou pláží a nabízí řadu sportovišť, včetně bazénu. K hotelu patří také několik bungalovů, vzdálených asi 10 minut chůze. Ostrov je spojen lodní dopravou s Gozem i přímo s Maltou.

Na jaře bývá celý ostrov pokrytý kvetoucími bylinami, tato doba je tak pro návštěvu nejvhodnější. Květiny ani minerály se však na ostrově sbírat nesmí, je to přísně zakázáno. Na ostrově nejsou žádné silnice, najdete zde pouze prašné cesty. Auta zde nepotkáte, žádná sem totiž nesmí, s výjimkou těch patřících farmářům.

Ostrov Comino - nejmenší ostrov maltského souostroví
Autor: Josef Grunig

Ostrov byl údajně osídlen již v římských dobách, což dokazují nejstarší nálezy. Comino bylo po dlouhou dobu považováno za nebezpečné místo. Proto lidé, kteří se sem stěhovali, odtud poměrně rychle zase utíkali – nikdo zde dlouho nevydržel.  Hlavním důvodem toho byla nedostatečná ochrana ostrova před mořskými piráty.  Až v roce 1416 nechal aragonský král Alfons V. na přání místních obyvatel vybudovat malou strážní pevnost, která měla korzáry odradit od případných útoků.

Opevněná věž Santa Marija Tower byla nakonec dostavěna až v roce 1618 za vlády velmistra Alofe de Wignacourt. Sloužila jako letní sídlo a místo pro odpočinek řádových rytířů. Vyjíždělo se odtud na lov – ostrov byl tehdy údajně plný zajíců. Věž na ostrově stojí dodnes, slouží jako pozorovatelna maltské armády a je velkou turistickou atrakcí.

Ostrov Comino - nejmenší ostrov maltského souostroví
Autor: Derek Sherman

Nedaleko strážní věže se nachází zajímavá historická budova připomínající klášter, která pravděpodobně pochází také z období okolo 17. století. Sloužila jako rezidence, později byla přestavěna na nemocnici a rehabilitační centrum pro britské vojáky. Dnes je již neobývaná a pomalu chátrá. Další zajímavou památkou je kostelík Panny Marie, nacházející se nedaleko vrchu Comino Mayor, který je jediným svatostánkem na Cominu. Když došlo na počátku 18. století k novému osídlení ostrova, byl kostel opraven a znovu vysvěcen.

V sousedství Comina se nachází ještě malinkatý ostrůvek Cominotto, na kterém se našly základy velké stavby, jejíž stáří se nepodařilo odhadnout. Mezi Cominem a Cominottem se nachází největší turistická atrakce oblasti, Modrá Laguna neboli Blue Lagoon. Návštěvníky láká svou azurově modrou barvou vody. Barva je tak intenzivní proto, že mořské dno není tvořeno kameny, ale pískem. Za koupáním sem jezdí mnoho turistů, proto zde pro ně bylo otevřeno i několik stánků s občerstvením.

- jap -

Předchozí články z Malty:
Mosta
Rabat
Victoria – hlavní město Goza
Mdina – maltská kráska
Sliema

Článek byl zobrazen 14 486 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko