Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Victoria – hlavní město Goza

Hlavní město ostrova Gozo ležící v jeho středu neslo až do roku 1897 název Rabat. Na počest 60. výročí nastoupení anglické královny Viktorie na trůn získalo její jméno a od té doby tak nese jméno Victoria. Je to fascinující a živé město plné památek a kulturních institucí, které je domovem pro asi 7 tisíc lidí.

Nejvýznamnější a nepřehlédnutelnou památkou je citadela Ta´Pina, která se majestátně tyčí asi 140 metrů nad hladinou moře a zároveň dominuje celému ostrovu. Zaujímá strategickou polohu na návrší, které sloužilo odpradávna jako obranné stanoviště. Z jejích hradeb se tak naskýtá nádherný výhled na všechny světové strany. Samotná citadela byla zbudována za arabské nadvlády v letech 870 až 1200. V roce 1551 byla během nájezdů Turků téměř zničena a mnoho místních občanů bylo vzato do otroctví. Obnovena a důkladněji opevněna byla koncem 16. století řádem johanitů. Znovu tak mohla chránit ostrov před tureckými nebo pirátskými nájezdy.

Victoria – hlavní město Goza
Autor: JenniKate Wallace

Architektura citadely připomíná staré opevnění, které se nachází ve městě Mdina na ostrově Malta. Do opevněných prostor vedou nyní dvě brány, z nichž ta širší byla dostavěna v roce 1957. Když projdete vstupní branou, otevře se před vámi náměstí Cathedral square, kterému dominuje katedrála Cathedral of the Assumption. Její dnešní barokní podoba je dílem architekta Lorenza Gafy, který na ní pracoval v letech 1697 až 1711, tedy poté, co předchozí kostel zničilo zemětřesení. Krátce před dokončením katedrály došly peníze na dostavbu kupole. Nápadití Gozané ji proto nahradili stropní malbou od italského malíře Antonia Manuela a vytvořili tak dokonalou iluzi.

Za hradbami citadely dnes stojí již jen zlomek původních budov. Ve středověku zde stávaly domy šlechtických rodin, nyní jsou tu čtyři muzea. Katedrální muzeum shromažďuje liturgické předměty, dokumenty související s dějinami katedrály a obrazy maltských umělců, jako byl kupříkladu George Hyzler, Michele Busetti nebo Tommas Medion. Prostory tří středověkých domů se sicilskými prvky zaujímá Etnografické muzeum, které uchovává sbírky zemědělských nástrojů, jako je třeba mlýn na drcení kukuřice, předměty související s textilním průmyslem, nářadí řemeslníků i tradiční kostýmy a kroje.

Ve šlechtickém paláci Casa Bondi z 16. století sídlí Archeologické muzeum, mezi jehož nejzajímavější exponáty patří punské šperky, sbírka mincí a také úlomky nádob z Ghajn Abdulu, tedy z doby asi 5000 let před Kristem. Unikátní je také mramorový náhrobní kámen pocházející z roku 1174. Prohlédnout si zde můžete také nálezy z vykopávek v lokalitě neolitických chrámů Ggantija. Sbírky Přírodovědeckého muzea zachycují vývoj různých živočišných druhů celého světa a přibližují také geologickou stavbu maltského souostroví.

Centrum města se rozkládá pod hradbami citadely a protíná jej obchodní tepna Republic Street. Na ní najdete obchodní komplex Tigrija Palazz a turistické informační centrum. Ulice ústí u náměstí Independence Square, které je uličkou Castle Hill spojeno s citadelou. Na tomto náměstí se v minulosti odehrávaly všechny důležité události, popravami počínaje, přes nejrůznější shromáždění, trhy a slavnosti konče. Na náměstí se každé dopoledne pořádají trhy, kde můžete nakoupit pleteniny z ovčí vlny, krajky, výšivky i nádherné sklo. Odpoledne se zase téměř celá plocha proměňuje v kavárnu pod širým nebem. Na náměstí se tyčí kostel sv. Jakuba, který byl postaven po 2. světové válce na místě původní rozbombardované kaple. Zajímavá je polookrouhlá budova stojící na druhé straně náměstí. Je to Banca Guiratale postavená roku 1733 za velmistra Vilhena. V této vládní budově se občas pořádají výstavy.

Nedaleko se rozprostírá náměstí St. George´s Square, jemuž vévodí barokní bazilika sv. Jiří z let 1672 - 1678. V jejím interiéru si můžete prohlédnout obraz sv. Jiří s drakem, který namaloval Matia Pretti v roce 1678. Dále jsou zde k vidění díla místních umělců, jako byl třeba Francesco Zahra, Gian Battista Conti, Giuseppe Cali nebo Stefano Erardi. Kostelní zvony odbíjí v 11 hodin podle dávné tradice. Bití zvonů bylo impulsem pro ženy, aby odešly domů chystat pracujícím mužům oběd.

Na Republic Street se nacházejí dvě městská divadla Astra a Aurora, která nabízí bohatý program po celý rok a často pořádají i mezinárodní festivaly. U divadla Aurora se rozkládá park Villa Rundle Gardens, který oplývá unikátními cizokrajnými dřevinami. Victoria, i když je hlavním městem ostrova, má překvapivě venkovský charakter a do značné míry si zachovala svůj původní ráz.

- jap -

Předchozí články z Malty:
Mdina – maltská kráska
Sliema
St. Julian´s
Zabbar
Maltézská Valletta

Článek byl zobrazen 8 377 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko