Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Malta a gastronomie

Zájezdy za gastronomií se staly velmi populární. Lidé rádi zkoušejí nové chutě, rádi mají nové gastronomické zážitky. Proč tedy nejet na Maltu? Destinace vzdálená pouhé 2,5 hodiny letu z Vídně nebo z Bratislavy skrývá mnoho gastronomických překvapení. Její středomořská kuchyně se částečně podobá sousední italské s mnoha vylepšeními.

Národním pokrmem na Maltě je králík na mnoho způsobů. Tradiční jsou špagety se zeleninou a s omáčkou z králíka. Velmi lehké a lahodné, jdou velmi dobře se sklenkou bílého vína. Další variací králíka jsou opět špagety s rajčatovou omáčkou, bylinkami a kusem králičího masa, které se peklo v rajčatové omáčce. Třetí možností, jak králíka připravit, je guláš s hráškem a mrkví a s bramborami jako přílohou.

pastizzi
Foto: pastizzi

Pokud máte jen malý hlad, doporučujeme dát si pastizzi - malé taštičky z listového těsta, které jsou plněné riccottou nebo hráškovým krémem. Na Maltě je mnoho pekáren, které pastizzi nabízejí, v každém městě je jich několik. Jsou opravdu lahodné a stojí jen 0,30 eur.

Další zajímavostí jsou kapari, malé bobulky, nerozkvetlé květy vzácné rostliny. Na Maltě se jí díky vápencovému podloží velmi daří, a de facto zde roste jako plevel. Najdeme ji na kamenných zídkách, které rozdělují od sebe malá políčka. Malťané kapari sbírají, nakládají je do speciálního nálevu a cizinci je kupují jako suvenýry - jsou výborné a cenově dostupné. Kapari můžeme přidat i do výše zmíněného králíka, k rybám, grilovanému masu i do salátů.

gbejniet
Foto: gbejniet

Gbejniet je malý kulatý sýr, který dostanete na Maltě v každém supermarketu zatavený do folie tak, že jej můžete bezpečně dovézt domů. Vydrží i několik měsíců. Tento sýr je vyrobený z kravského mléka a můžete jej dostat s pepřem, paprikou nebo bez příchutě. Je dobré ochutnat sýr čerstvý podomácku vyrobený z kozího, nebo ovčího mléka. Malé farmy jsou přeborníci ve výrobě sýra gbejniet. Lahodná pochoutka spolu se sušenými rajčaty, kaparami a maltským chlebem. Sýr je také nabízen spolu s dalšími tradičními maltskými potravinami na „maltském talíři“ (maltese platter). Zde je možné ochutnat bigillu (fazolovou pomazánku), sušená rajčata, olivy, kapary, sušenky galletti.

bigilla
Foto: bigilla

Novinkou jsou nyní biofarmy. Jako všude i na Maltě jsou velmi populární bio produkty. Na farmách je možné si zeleninu sklidit a pod dohledem si uvařit tradiční maltský oběd. Pokud vám zachutná, blízké knihkupectví nabízí maltské kuchařky a maltskou hostinu je možné si převést domů.

Vápencové podloží, dostatek slunečního svitu, správný vánek a stálost počasí zaručují tu nejlepší úrodu červeného i bílého vína každý rok. Na Maltě je několik vinařství, nejznámější je Marsovin, Meridiana, Delicata a další rodinné podniky. Všichni vyrábějí kvalitní vína bez přidaných surovin a za velmi přijatelnou cenu. Najdeme zde lehká bílá, růžová, která jsou oblíbená v letním období, ale i těžší barikovaná zrající dlouhou dobu v kvalitních dřevěných sudech. Tvrdý alkohol Malťané nepijí, dávají přednost maltskému vínu a pivu. Maltský ležák Cisk je lehký a ideální do středomořského podnebí. Nealkoholický nápoj, maltská limonáda kinnie je velmi osvěžující, její chuť je podobná naší becherovce, ale bez alkoholu. Je vyrobená podle tajné receptury z kůry červených pomerančů a směsi bylin. Ostrov Malta je jediným místem, kde ji lze ochutnat.

gastronomie na Maltě

Na Maltě je mnoho dalších gastronomických zajímavostí a dobrých netradičních jídel. Je dobré ochutnat místní kuchyni a nepodlehnout pouze mezinárodní stravě v hotelu. Návštěva malých místních restaurací se vždy vyplatí a přinese nové nepoznané chutě.

MaltaMaltská centrála cestovního ruchu
zastoupení pro ČR a SR
Spálená 51
110 00 Praha 1-Nové Město
Tel.: 224 815 378
info@malta-info.cz
www.malta-info.cz

- PR článek -

Článek byl zobrazen 12 801 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko