Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Malta - prodloužený víkend. Proč ne?

Let na Maltu trvá cca 2,5 hodiny téměř ze všech metropolí Evropy. Hned, jak přiletíte na ostrov a vstoupíte na tuto středomořskou zem, s překvapením zjistíte, že se vám o maličko zpomalí tep a po nasátí zvláštně voňavého maltského vzduchu cítíte neurčité vnitřní zklidnění. 

Tento jev lze vysvětlit tím, že máte před sebou čtyři dny volna - bez emailové komunikace, bez schůzek a termínů… Prostě volno, kdy si můžete dovolit ten luxus a procestovat krásnou perlu Středomoří.

Pokud chcete být nezávislí, tak nejlepší je půjčit si auto na celý pobyt. Na Maltě jsou skoro všechny renomované půjčovny, které mají pobočky po celém světě. Oh…volant na druhé straně…pozor, turistu na Maltě poznáte podle toho, že na místo směrových světel používá stěrače, když neprší! Pozor na kruhové objezdy, všechno je úplně obráceně. Malťané jsou ostřílení řidiči. Říká se, že na Maltě má každý druhý člověk auto. Doporučujeme malé, které se všude vejde. Silnice ve městech jsou dost úzké. 


Foto: noční Mdina

Přílet sobotního letadla z Prahy je okolo půlnoci. Na Maltě je již vlahá, teplá noc a jízda autem je velmi romantická. Pokud jste ubytovaní na severu ostrova, je možné jet vnitrozemím a míjet krásně osvětlenou Mdinu, původně hlavní město, o kousek dál na pravé straně je další skvost - Mosta Dome, taky efektně osvícený. 

Druhý den ráno, po výborné snídani na anglický způsob vyrážíte do Valletty. Autem to není problém, před Vallettou je velké podzemní parkoviště, kde je možné parkovat za 1 EUR na hodinu. Parkování v postranních ulicích nedoporučujeme, pokud nemáte zvláštní parkovací známku. Krásná procházka poloostrovem Schiberas může začít. První zastávka zahrady Barrakka, krásný výhled na Velký přístav, největší přírodní přístav v Evropě. Je tak členitý, že je těžké jej celý přehlédnout. Je dost hluboký, aby zde kotvily zámořské obří parníky, které ostře kontrastují s tradičními maltskými malými výletními loďkami Dhajsa.  


Foto: Valletta

Potom zpět na Republic street, hlavní pěší zónu Valletty, kde je vstup do barokního skvostu - ko-katedrály sv. Jana. Zvenčí nenápadná stavba je uvnitř bohatě zdobená s vykládanou mramorovou podlahou, kde jsou pohřbeni Velmistři Maltézských rytířů. Po cestě k  Velmistrovskému paláci se můžete zastavit na tradiční maltský talíř (sušená rajčata v olivovém oleji, olivy, fazolová pomazánka bigila, sušenky galletti, sýr gbejniet) v kafé Cordina na náměstí před hlavní knihovnou. Velmistrovský palác je domovem maltského parlamentu a zároveň kanceláří prezidenta republiky. Najdete tam bohatě zdobené sály, postavené z doby Maltézských rytířů, které se stále používají jako reprezentativní místnosti pro oficiální návštěvy Malty. 

Třetí den se můžete zaměřit na historii velmi vzdálenou a navštívit tak ojedinělou památku - neolitické chrámy Hagar Qim a Mnajdra Temples, které se rozkládají na volném prostranství na jihu ostrova. Je odtud krásný výhled na neobydlený ostrov Filfla. 


Foto: neolitický chrám

Pokud se vydáte ještě více na jih ostrova k jeskyni Blue Grotto a bude přát počasí, tak je možné navštívit modré jeskyně při plavbě na místní rybářské loďce Luzzu. Odtud je jen kousek do velmi příjemné restaurace Blue Creek, kde můžete obědvat na terase, vychutnávat si mořské plody a pozorovat divokost mořských vln narážejících na skalnaté pobřeží pod vámi. Na zpáteční cestě doporučujeme zastávku v romantické Mdině, původním hlavním městě, které bylo postaveno maltskou šlechtou, jejíž potomky zde stále najdeme. Palazzo Falson je stále otevřený veřejnosti, expozice ukazuje, jak žila šlechta v 16. - 17. století. Z teras města je krásný výhled na celý ostrov Maltu. V blízké restauraci je možné malé občerstvení, nebo i plnohodnotná maltská večeře. 


Foto: Gozo

Třetí den je ten správný pro celodenní výlet na sousední ostrov Gozo. Trajekt odjíždí z  Cirkewy každých 40 minut, jízda trvá pouhých 20 minut. Při příjezdu vás okouzlí malebný přístav Mgarr, plný kotvících rybářských loděk.  První zastávkou mohou být neolitické chrámy Ggantija Temples, vůbec nejstarší samostatně stojící stavbou na světě. Je vzrušující dotknout se obřího kamene, který je součástí chrámu starého sedm tisíc let. Potom můžete pokračovat do hlavního města Rabatu-Victorie, kde je starověká citadela. Za dob pirátských nájezdů sloužila jako úkryt pro domorodé obyvatelstvo. Pod terasami je velmi příjemná restaurace Ta´Ricardu, kde se vyrábí maltský sýr gbejniet tradičním způsobem, je zde k dispozici domácí víno, čerstvé ravioly a další delikatesy. 


Foto: Azurové okno

Po obědě je čas na zastávku u Azurového okna, několik desítek metrů vysokého skalního oblouku. Místo je oblíbené potápěči, je tam spousta podmořských jeskyní, skalních útvarů. Najdete tam mladé korály, které se zachytávají na stěnách útesů. Mořská voda je zde neuvěřitelně temně modrá. Vše je díky vápencovému podloží, viditelnost je několik desítek metrů. Pro koupání doporučujeme využít nedalekou písečnou pláž Ramla Hamra s  unikátním červeným pískem a pozvolným vstupem do vody.  


Foto: pláž Ramla Hamra

Poslední den krátkého pobytu můžete využít pro relax u moře a procházky po pobřeží i malebné vesničce Mellieha s barokním kostelem jako dominantou tyčící se nad mořem. K  lehkému obědu je možné využít jednu z mnoha restaurací na úpatí vesničky nebo na pobřeží s výhledem na bílou písečnou pláž. Po obědě je už čas se pomalu přibližovat na letiště k odletu a cestou nakoupit něco malého s sebou jako vzpomínku na příjemné dny strávené na Maltě.

- PR článek -

Maltská centrála cestovního ruchu 
zastoupení pro ČR a SR
Spálená 51
110 00  Praha 1 - Nové Město
Tel.: 224 815 378

info@malta-info.cz 
www.malta-info.cz

Článek byl zobrazen 9 831 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko