Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Maltézská Valletta

Na východním pobřeží ostrova Malta se na skalním výběžku rozkládá metropole Valletta. I když je to poměrně malé městečko, kde žije okolo 7 tisíc obyvatel, najdete zde téměř vše, co k hlavnímu městu patří. Je centrem turismu i veškerého společenského dění na ostrově.

Město ležící mezi zálivy Grand Harbour a Marsamxett Harbour bylo založeno v 16. století velmistrem Jeanem Parisotem de la Vallette, který byl členem řádu Maltézských rytířů a po němž také následně získalo své jméno. Původně byla na zdejším plochém poloostrově vybudována pevnost, kterou později obklopila zástavba domů a vzniklo tak dnešní město. To je dnes mistrovským urbanistickým dílem barokního umění, které dokládá tehdejší vkus svých stavitelů a dává najevo bohatství řádu. Hlavním architektem, který se zasloužil o vzhled Valletty, byl Francesco Raparelli sloužící ve Vatikánu. K oficiálnímu otevření města došlo 28. března roku 1566, v té době však ještě zdaleka nebyla dokončena.

Konečnou podobu dal Vallettě maltský inženýr a architekt Gerolamo Cassar v roce 1568 Díky němu mají ulice pravidelný tvar a svírají mezi sebou pravý úhel. Postavil také všechny ubytovny pro rytíře zvané Auberges a minimálně desítku kostelů jako třeba kostel Sv. Pavla nebo kostel Sv. Jana. Valletta byla kolem dokola obehnána hradbami, které ji měly ochránit před případnými nájezdy Turků. Jejich obranná moc však nakonec nikdy nebyla otestována, Turci si totiž uvědomovali, že proti takovémuto stavení nemá cenu bojovat. Pevnost St. Elmo tyčící se na špici poloostrova společně s nedalekými pevnostmi Fort Sant Angelo a Fort Sant Thomas tvořila kruh, který skvěle bránil samotné město. Dnes se v pevnosti nachází Národní válečné muzeum s expozicemi pocházejícími zejména z 2. světové války.

Maltézská Valletta
Autor: Marcus Borg

Po staletí byl přístav ve Vallettě uznáván jako nejbezpečnější přístav v celém Středozemním moři. Impozantní bašty a opevnění táhnoucí se podél přístavu a chránící jej ze tří stran dávaly vždy pocit bezpečí. Počátek námořní historie na Maltě je starý přibližně 6 000 let, již v té době se začalo rozvíjet loďařství a cesty po moři. V současnosti je Valletta živým a pulzujícím městem se spoustou unikátních historických památek. Najdete zde však také četná kulturní zařízení, ale i nákupní zóny, množství diskoték, restaurací a barů. Pokud preferujete během dovolené společenský život, je dobré si jako základnu vybrat právě hlavní město Vallettu. Ostrov Malta je díky své geografické poloze ideálním místem pro strávení dovolené na plachetnici. Pobřeží je plné strmých zátočin a zálivů, které jsou v mnoha případech nepřístupné z pevniny.

Nejvýznamnější památkou města je bezesporu katedrála sv. Jana nacházející se na náměstí St. John´s Square. Byla vybudována v letech 1573 – 1577 a ukrývá proslulý obraz „Stětí Jana Křtitele“ od malíře Caravaggia. Obraz je se svými rozměry 361 x 520 cm největším plátnem na Maltě a zároveň je také jedním z posledních mistrových děl. Chrám byl v minulosti několikrát přestavován a rozšiřován, v 17. století k němu přibyla sakristie, oratoř a o něco málo později ještě dvě postranní chodby. V interiéru chrámu se nachází přes 400 náhrobních desek, známých evropských šlechtických rodů, velmistrů řádu, rytířů, generálů a admirálů. Úchvatné jsou také stropní malby, barevná mramorová podlaha, vyřezávané trůnní křeslo, pamětní desky velmistrů a především hlavní oltář z bronzu a mramoru. Ke katedrále patří také muzeum, v němž jsou uloženy rozsáhlé sbírky malovaných knih a rukopisů, mešních rouch a gobelínů.

Dodnes funkční stavbou je Velmistrovský palác vystavěný v letech 1571 – 1574 podle projektu maltského architekta Gerolama Cassarajako. Toto sídlo doživotně volených velmistrů řádu je dominantou největšího vallettského náměstí Palace Square. Dvoupatrový palác má dvě nádvoří – větší Neptunovo a menší Alfredovo, na němž se nacházejí astronomické hodiny Pinto´s Clock z roku 1745 se čtyřmi ciferníky zobrazujícími hodiny, den, měsíc a fázi měsíce. K paláci patří i věhlasná zbrojnice řádu – Armoury, která se může pochlubit bohatou sbírkou zbraní z 16. – 19. století. V provozu je také noblesní bývalá nemocnice rytířského řádu Sacra Infermeria, ve které se dnes nachází konferenční centrum. Při vstupu do města určitě stojí za pozornost monumentální zděné Městské brány, dříve Královské brány s bohatou výzdobou. Nedaleko od nich se nachází Tritónova studna, kostel sv. Publia a socha Krále Krista.

K významným památkám metropole patří kostel Panny Marie Vítězné, který byl první stavbou, jež vyrostla ve Vallettě po tureckém obléhání, tedy v roce 1568. Ve stejném roce zde byl pohřben zesnulý zakladatel města Jean Parisot, jehož ostatky byly později přeneseny do katedrály sv. Jana. V interiéru kostela naleznete překrásnou stropní malbu, která je dílem maltského malíře Alessia Erardiho. Kostel byl v minulosti několikrát přestavován a procházel úpravami, jeho dnešní podoba tak pochází z konce 18. století.

V roce 1763 daroval Ludovic Guerin de Tencin malé veřejné knihovně sv. Jana svou soukromou sbírku čítající bezmála 10 tisíc knih. Jelikož však kapacita dosavadní knihovny zanedlouho nestačila, byla v roce 1796 postavena Maltská národní knihovna, jež byla poslední civilní stavbou řádu na Maltě. Dnes se ve sbírkách knihovny nachází asi 300 tisíc cenných svazků, unikátních středověkých rukopisů nebo kompletní archiv řádových rytířů z období 1107 až 1798. Při vstupu do knihovny si můžete všimnout sochy britské královny Viktorie. Návštěvu knihovny lze doporučit každému, kdo se zajímá o historii Malty a Středomoří.

K prvním civilním budovám vznikajícím ve Vallette patřily tzv. „Auberges“, které sloužily jako rezidence pro určité národy a národnosti. V letech 1571 – 1575 byla postavena Auberge de Provence patřící příslušníkům „provensálského jazyka“, tedy francouzštiny. Nyní v této budově sídlí Národní archeologické muzeum se sbírkami artefaktů z maltských a megalitických chrámových nalezišť. Jsou zde umístěny také nálezy z hrobů z punské a římské doby. Palác kastilských, leonských a portugalských rytířů Auberge de Castille stojí nedaleko zahrad Upper Barracca Gardens, které byly pro veřejnost zpřístupněny v roce 1824 a jsou plné zajímavých památek. Podobné jsou dolní zahrady Lower Barraca Gardens nabízejí nádherný panoramatický výhled na celé město, moře, záliv nebo pevnost Fort St. Elmo.

Valletta je plná krásných muzeí a galerií, k těm nejzajímavějším patří Národní muzeum výtvarného umění a Muzeum krásných umění, v jehož sbírkách se nachází množství obrazů, soch, nábytku a předmětů souvisejících s řádem johanitů. Pod městem se ve stejnojmenném zálivu nachází největší a nejhlubší přirozený přístav v Evropě – Grand Harbour, kde jsou k vidění velké dopravní lodě, ale také tradiční barevné loďky „dhajsa“. Pocházejí ještě z dob Féničanů, kdy sloužily k přesunům námořníků. Jsou pečlivě udržované a dnes slouží jako turistická atrakce nebo k drobnému rybolovu.

- jap -

Předchozí články o Maltě:
Dovolená na Maltě – moře i památky
Maltský ostrov zázraků

Článek byl zobrazen 7 257 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko