Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sliema - nákupní centrum Malty

Jen pár kilometrů od hlavního města Malty La Valleta se rozkládá jedno z největších a nejrušnějších turistických středisek ostrova. Sliema je se svými 20 tisíci obyvateli příjemným městečkem, které vyhledávají ostrované k trvalému bydlení. Její velká část leží v zátoce přímo proti ostrovu Manoel, a tak poskytuje nádherný výhled na Valletu a Grand Harbour.

Již v roce 1850 se do Sliemy začali sjíždět zámožnější Malťané a Britové, kteří si zde v poklidu a dostatečné vzdálenosti od městského ruchu začali stavět své honosné vily. Příslušníci britské správy však zanedlouho odešli a po nich se sem nahrnuli turisté. Mnohé ze starých vil byly zbourány a nahrazeny luxusními hotely, restauracemi a bary. Stálí obyvatelé začali ubývat a postupně je úplně vytlačili turisté a obchodníci. Dnes se však rodilí Malťané do Sliemy pomalu vrací, oblíbili si ji díky ideální poloze v blízkosti hlavního města a také pro její kompletní vybavenost a infrastrukturu. Spojení s La Valletou je umožněno městským linkovým autobusem.


Autor: Michel Guilly

Sliema je dnes hlavním nákupním centrem jak turistů, tak i místních obyvatel. Zdejší promenáda lemovaná obchody, bary, restauracemi a hotely patří mezi nejrušnější ulice na Maltě. Pravidelně se zde konají významné letní slavnosti a zábava zde neutichá až do svítání. Promenádu zdobí rozkvetlé stromy a je obklopena několika příjemnými místy k sezení. Vede až k pevnosti Tigne Fort, který byla postavena v roce 1792 Johanity jako poslední bod obranného systému Malty.

Další malou pevnost pojmenovanou Cambridge Battery najdete i na severní straně poloostrova. Dnes se v ní nachází kavárna a slouží k potřebám turistů. V jejím sousedství jsou vidět pozůstatky starého mola Ghar id-Dud a malé hotelové pláže. Promenáda podél pobřeží láká návštěvníky Sliemy ke krásným večerním procházkám a k posezení v některé z mnoha výtečných restaurací. Turistická atmosféra je nejvíce znát na začátku Sliemy, právě zde, v oblast The Strand na sebe navazuje jeden hotel za druhým a naskýtají se krásné výhledy přímo na moře. Také jsou zde ideální možnosti nákupů a zábavy. Dobrým nápadem je navštívit centrum města, nebo si třeba projít ulici Manuel Dimech, která vede až k Balluta Bay.


Autor: Michel Guilly

Na Sliemu hned navazuje sousední městečko St. Julians a na něj pak ještě Paceville. St. Julian´s upoutá hlavně malebným pobřežím s pestrou směsicí rybářských lodí, nočními kluby, diskotékami a moderním kasinem. Tato tři na sebe navazující městečka jsou centrem všeho dění na Maltě. Samotná Sliema nenabízí žádné pláže vhodné ke koupání, kdo má zájem, může si akorát lehnout na zdejší placaté kameny a do vody slézat po žebříku. Spíše než jako u moře si tak člověk připadá jako na koupališti. Dále se pak dá koupat u restaurace Surfside nebo v zátoce Balluta Bay, tam však bývá voda často špinavá.

Z přístavu Sliema Ferries vyplouvají výletní lodě – můžete se odtud vydat například na okružní plavbu kolem ostrova, při které si uvědomíte výhodnou polohu hlavního města Vallety. Prohlédnete si příkré útesy a stihnete se i vykoupat v Modré laguně na ostrůvku Comino. Vyplouvají odtud také trajekty směřující do dalších přístavů na Maltě, Gozu či Sicílii. Na jihu města je pak možné se dostat na ostrov Manoel, na němž se tyčí obranná pevnost Fort Manoel z roku 1730, která byla postavena k ochraně okolních přístavů.

- jap -

Předchozí články o Maltě:
St. Julian´s
Zabbar
Maltézská Valletta
Dovolená na Maltě – moře i památky
Maltský ostrov zázraků

Článek byl zobrazen 11 227 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko