Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Malta - ostrov zázraků

Malta – toto malé souostroví na jihu Evropy si v poslední době získalo srdce nejednoho českého turisty. Většina organizovaných zájezdů míří do rušných letovisek na severovýchodním pobřeží hlavního ostrova, my se ale zaměříme na mnohem klidnější část - ostrov Gozo.

Gozo leží necelých šest kilometrů od hlavního ostrova a je druhý největší z maltského souostroví. Ráz jeho krajiny je kopcovitý, čímž ostře kontrastuje se svým plochým sousedem. Půda je zde velice úrodná a díky dostatečné vláze je ostrov téměř po celý rok zelený. Není proto divu, že se zemědělství vedle rybaření a turistiky stalo hlavním zdrojem obživy místních obyvatel. Gozo v Kastilštině znamená radost a štěstí. Dnes je těžko posoudit, zda se název vztahoval na bohatou každoroční úrodu, či na spokojený a poklidný život obyvatel. Právě klid a odpočinek se také staly hlavními důvody, proč se stal ostrov vyhledávanou destinací pro  trávení dovolené turistů z celé Evropy.

Malta - ostrov zázraků

Jedním z nejznámějších návštěvníků ostrova, který zde strávil hned celých sedm let, byl Odysseus. Podle pověsti se tento řecký hrdina zahleděl do krásné nymfy Kalypso a ta jej uvěznila ve své jeskyni nedaleko Xaghry. Pokud tuto jeskyni navštívíte dnes, rozprostře se před vámi jako na dlani nejkrásnější a nejznámější pláž Ramla I-Hamra (Pláž s červeným pískem), která získala jméno především díky svému netypickému zbarvení. Právě zde tráví svůj volný čas většina návštěvníků ostrova. Pokud však raději vyhledáváte samotu, můžete spočinout v některé ze zdejších zátok, které díky průzračnému moři, jsou ideálním místem jak pro potápění, tak pro šnorchlování. 

V samotném srdci ostrova leží hlavní město Victorie (původní, ale stále hojně používaný název je Rabat). Jeho dominantou, kterou nelze odnikud přehlédnout, je starobylá Citadela s barokní katedrálou Santa Marija. Odtud si také můžete vychutnat jeden z nejkrásnějších pohledů na ostrov. Za hradbami Citadely se nachází mimo jiné archeologické a folklorní muzeum, zbrojnice a nechybí ani původní věznice. Alespoň krátkou návštěvu tohoto místa by žádný návštěvník ostrova neměl vynechat.

Malta - ostrov zázraků

Do hlavního přístavu Mgarr, který tvoří vstupní bránu na ostrov, jsou ze sousední Malty vypravovány pravidelné trajekty každých 45 minut. Cesta trvá přibližně půl hodiny. Mimo sezónu jsou intervaly pochopitelně větší. K přepravě po ostrově je nejlépe využít síť místních autobusů. Pro větší bezpečnost pasažérů je v každém z nich na palubní desce vedle řidiče umístěn malý oltář, a tak se není čeho bát.

Předchozí články z Malty
Tarxien 
St. Paul´s Bay 
Dwejra 
Marsascala 
Attard 

Článek byl zobrazen 7 442 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko