Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Potápění a koupání na Maltě

Maltské ostrovy omývají jedny z nejčistších vod Středozemního moře. Malé ostrovy s rozlohou 316 km2 vznikly vyvrásněním vápencového podloží. Tím, že má Malta malý počet písečných pláží, je zdejší moře daleko čistější. Díky tomu se stala vyhlášenou potápěčskou destinací, kde najdeme bohatý podmořský život, útesy, jeskyně a vraky potopených lodí a letadel z druhé světové války.

Ostrovy se nacházejí v mírném středomořském pásmu a panuje na nich dlouhé suché léto a mírná zima. V létě teploty dosahují v průměru 35°C a v zimě neklesají pod 10 stupňů. Teplota moře je v létě okolo 24 stupňů. Moře je díky vápencovému podloží tak čisté, že se potápěčům naskýtá skvělá viditelnost až do hloubky 40 metrů. 

Na Maltě je možné najít velké množství potápěčských základen, které mají veškeré vybavení, takže pokud se vám nechce s ničím tahat, je možné si zde vše zapůjčit.  Základny jsou schopny zabezpečit program pro zkušené potápěče i pro úplné začátečníky. Na Maltě je také možné absolvovat potápěčský kurz a udělat si mezinárodní zkoušky PADI.  

Maltské ostrovy jsou doslova posety označenými potápěčskými místy. Nejvíce pokladů pod vodou je ukryto ve Velkém Přístavu, do kterého dopadlo několik set tun bomb a zřítilo se mnoho bojových letadel během druhé světové války. Potápění je v něm však kvůli plavebnímu ruchu omezeno, denně přístavem proplouvá velké množství lodí. Jih Malty je pokryt vysokými útesy, které sahají hluboko do moře. Pod vodou je možné najít úplně jiný svět plný jeskyní, podmořských útesů, kleneb, které jsou obývány podmořskými živočichy. 

Oblíbeným místem na jihu Maty je Blue Grotto, což je soustava podmořských jeskyní, které jsou utvářeny právě vymíláním podmořských útesů. Oblast je velmi frekventovaná a oblíbená nejen potápěči. Za dobrého počasí je možné projet jeskyně na klasických maltských loďkách Luzzu. Na skalnatých útesech je často vidět slaňovat horolezce. Pobřeží lemují restaurace nabízející výborné mořské speciality. 

Sliema je přímořské letovisko s mnoha hotely a dlouhou přímořskou promenádou, která se táhne od mariny v Ta´Xbiex až po St. Julian´s. Sliema nemá písečné pláže a je v ní dost velký pohyb výletních lodí, nicméně je také velmi oblíbeným místem pro potápěče. V roce 2011 tu bylo záměrně potopeno plavidlo Tugboat a místo bylo zpřístupněno pro potápěče. Moře je zde dost hluboké a tak s potopením nebyl problém. 

Malta si je vědoma, že je oblíbenou potápěčskou destinací. Maltská centrála cestovního ruchu velmi úzce spolupracuje s nadací Malta Marine (MMF) a společně rozhodují, jaká místa by mohla být zajímavá a v hodná pro potápěče. V srpnu roku 2007 například rozhodly o záměrném potopení první lodi P 29 na severním cípu ostrova, u městečka Cirkewa. Druhá loď byla potopena u ostrova Comino o dva roky později. Obě místa se ihned stala velmi vyhlášenými a navštěvují je potápěči z celého světa. 

Zatím poslední takový počin by se měl stát během roku 2012, kdy byla vybrána hlídková loď P33, dlouhá 23,33m, široká 4,7m a vysoká přibližně 7m, měříme-li od konce stožáru až po ponor lodi. Zatím však není známo, které místo pro ni bylo vybráno. 

Na ostrově Gozo, který je nazýván menší sestrou Malty a je vzdálen pouhých 20 minut plavby trajektem, je rovněž velká koncentrace potápěčsky atraktivních míst. Určitě můžeme jmenovat Azurové okno, kde jsou podmořské jeskyně hluboké 40m, skalnaté útesy, korály, aj. V zálivu Xlendi je více podmořského života a jsou tam hned dvě potápěčské báze vedle sebe. 

Maltu každoročně navštíví okolo 60 000 zájemců o potápění. Pro maltské ostrovy je to povzbudivé číslo a potápění je stěžejní sportovní aktivitou, kterou je možné provozovat po celý rok. Jak bylo již zmíněno, teplota vody i v zimním období pro potápění je přípustná. 

Na Maltu ale samozřejmě jezdí turisté i za koupáním. Malta nemá desítky kilometrů dlouhé pláže, ale všechny pláže jsou lehce dosažitelné i hromadnou dopravou a jsou velmi čisté a udržované. Letos v květnu opět EU hodnotila čistotu mořské vody na veřejných plážích. Malta skončila na krásném druhém místě hned za Kyprem. Celých 85 z osmdesáti sedmi koupacích míst na Maltě bylo klasifikováno jako “excelentní“. Na třetím místě se umístilo Řecko. 

Většina pláží s pozvolným vstupem do vody se nachází na severu ostrova Malta, na severním pobřeží ostrova Gozo a na ostrově Comino. Nejdelší pláž s bílým pískem najdeme na Maltě u vesničky Mellieha. Pláž s rudým pískem nazývaná Ramla Hamra je na sousedním Gozu. Oblíbená Modrá laguna je u nejmenšího obydleného ostrova Comino. Moře v laguně má neuvěřitelnou samočisticí schopnost. Denně tam přijíždějí lodě plné turistů dychtících po koupání a moře zůstává stále čisté a průzračné.   

- PR článek -

Maltská centrála cestovního ruchu 
zastoupení pro ČR a SR
Spálená 51
110 00  Praha 1 - Nové Město
Tel.: 224 815 378

info@malta-info.cz 
www.malta-info.cz

Článek byl zobrazen 13 650 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko