Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Toulky ostrovem Gozo

V době, kdy u nás ve střední Evropě již panuje zima, je nevlídně a pošmourno, na ostrově Gozo je stále možné si užívat sluníčka. Zimní období je naprosto ideální pro toulky a poznávání tohoto středomořského ostrova. Vládne na něm příjemné počasí a teploty se pohybují okolo 21 stupňů. Navíc většina letních turistů už odjela a všude je božský klid.

Gozo je nazýváno menší a klidnější sestrou sousední Malty. Ostrov Gozo je oproti Maltě také více zelený, je na něm více zemědělské půdy, lidé nikam nespěchají a vypadá to, jako by se zastavil v čase. Gozo je maličké, má jen okolo 15 km od západu na východ a 8 km od severu na jih. I přesto je možné strávit na něm krásný týden plný procházek. Rádi bychom vám dali nějaké tipy. 


Foto: Mgarr - přístav

Trajekt z Malty vás přiveze do přístavu Mgarr, odkud se přímo můžete vydat na krátkou pěší túru po ostrově. Z přístavu se vydáte doleva po pobřeží ke staré pevnosti Fort Chambray. Pevnost byla postavena rytíři řádu sv. Jana v roce 1760 jako obranná.  Po zbudování Valletty se na ostrově Gozo opravila Citadela a postavila strážní věž, která spolu s dalšími tvořila dokonalý obranný systém. V případě jakýchkoliv nájezdů byla armáda varována kouřovými signály. Z pevnosti je krásně vidět na sever Malty a na ostrov Comino. Odtud se můžete vydat opět doleva do malebného zálivu. Nad ním se nachází malá vyhlídka. Okolní krajina je v tomto období krásně zelená a na jaře bývá ještě navíc rozkvetlá. 


Foto: Fort Chambray

Potom se vydáte k dalšímu zálivu Mgarr ix-Xini (čti iš-Šiny), kde je stále ještě teplé moře a je možné se osvěžit.  Ze zálivu se dostanete k solným pánvím, jejichž stáří se odhaduje na 300 let. Jsou doposud funkční a mořská sůl se zde získává tradičním způsobem. Zakoupit si ji můžete v hlavním městě ve Victorii.  Podél cesty je mnoho míst oblíbených potápěči. Pod hladinou jsou rozsáhlé podmořské jeskyně a někde je možné narazit na potopené vraky lodí, nebo letadel z druhé světové války. Ze zálivu vede stezka po kamenitých schodech do vnitrozemí do městečka Xewkija (Ševkija), kde je možné ochutnat místní kuchyni. Z Xewkije můžete pokračovat do Victorie, nebo zpět do přístavu Mgarr. 


Foto: Xewkija - kostel

Druhá zajímavá trasa vychází právě z městečka Xewkija, kde stojí krásný farní kostel, který dominuje krajině. Odtud půjdete na jihozápad dolů k moři, okolo zálivu ix-Xini směrem k vesničce Ta´Cenc. Cestu lemují vysoké útesy vytvořené vrásněním. Na útesech žijí vzácné ptačí kolonie, které jsou na světě ojedinělé.  Oblast Ta´Cenc je velmi stará, osídlena byla již před 5 000 lety. V těchto místech se našly pozůstatky chrámu z roku 3 000 let př. n. l. a další nálezy z  doby bronzové. Potom vyrazíte přes vesničku Sannat, kde stojí za prohlídku místní farní kostelík. Z vesničky potom dále na západ po 130 m vysokých útesech opět hustě osídlených ptáky s krásným výhledem na Středozemní moře. 


Foto: Ta´Cenc - útesy

Nedaleko je Wardija Point, ten vás zavede až do vesničky Xlendi, k jejímž dominantám patří pobřežní strážní věž Xlendi Tower. Je to nejstarší samostatně stojící pobřežní strážní věž na ostrově Gozo. Velmistr Lascaris ji v roce 1650 nechal postavit na náklady místních úřadů. Ve věži byla umístěna dvě těžká děla, aby ochránila malebný záliv Xlendi proti nájezdům pirátů a pašeráků. Dnes je záliv rekreační oblastí s malou písečnou pláží, hotely, restauracemi a kavárnami. Záliv je díky svým hlubokým podmořským útesům vyhledáván také potápěči. V Xlendi byly za studené války vytvořeny podzemní chodby a prostory pro sýpky v případě nukleární války.  Dnes jsou prostory zavřené a jsou smutnou vzpomínkou na 50. léta. Odtud se dostanete do vesničky Fontana, kde je možné ochutnat místní produkty, nebo si prohlédnout dílnu, v níž se vyrábí tradiční maltská krajka, a pletou se svetry z ovčí vlny.  


Foto: Xlendi - věž

Z Fontany je to jen chvilka do hlavního města Victorie, kde je možné si prohlédnout Citadelu a bohatě zdobenou katedrálu. Hlavní město Victorie, původně Rabat (domorodí obyvatelé stále používají starý název), dostalo své jméno u příležitosti zlatého výročí vlády britské královny Victorie v roce 1897. Městu dominuje pevnost Citadela, která chránila ostrovany proti nájezdům pirátů. První zmínky o Citadele se datují z roku 1241. Archeologické nálezy však vypovídají již o době románské, kdy zde stál chrám zasvěcený Junu. Nejvíce se Citadela osvědčila proti nájezdům Turků v 1551, kdy se v ní ukrývalo celé obyvatelstvo během třídenního obléhání. Poté byla Citadela zrenovována a nynější podoba pochází z roku 1600. Skládá se ze silných bašt, malých středověkých uliček, vězení, Muzea archeologie a historie a impozantní katedrály s barokní fasádou ze 17. století. Celý objekt je národním pokladem ostrova Gozo. Pod Citadelou je výborná restaurace Ta´Ricardu, kde si majitel vyrábí svůj kozí nebo ovčí sýr gbejniet, který je místní delikatesou. 

Nepatrný ostrov Gozo má své kouzlo a doporučujeme jej navštívit. Žije na něm pouze 31 tisíc obyvatel, je kouzelně malebný a každý si jej zamiluje. Vždy spadal pod Maltu, jen za nadvlády Napoleona v roce 1798 to byla samostatná autonomie. První zmínky o osídlení ostrova jsou 7 tisíc let staré. Najdete zde dokonce nejstarší volně stojící neolitický chrám na světě, který je ještě starší než pyramidy v Egyptě nebo Stonehenge v Anglii. 


Foto: záliv Mgarr ix-Xini

Prohlédnout si můžete také romantickou jeskyni Calypso, kde byl Odysseus sedm let vězněn během svých cest. Písečné pláže na Gozu nejsou kilometry dlouhé, ale jsou rovnoměrně rozložené po ostrově. K jejich výhodám patří fakt, že rozhodně nejsou přelidněné. Ubytování poskytují renomované hotely různých kategorií. Oblíbené jsou i zrekonstruované farmářské domy, které nabízí pohodlí i soukromí, protože jsou obklopeny zahradou. Většinou jsou pro 4-10 osob, jsou moderně, avšak citlivě vybaveny. Většina z nich má privátní bazén, místo pro grilování a parkovací plochu. Trajekty z Malty na ostrov Gozo jezdí každých 40 minut a za pouhých 20 minut vstoupíte do jiného světa. Přejeme krásné zážitky!  

Maltská centrála cestovního ruchu 
zastoupení pro ČR a SR
Spálená 51
110 00  Praha 1 - Nové Město
Tel.: 224 815 378

info@malta-info.cz 
www.malta-info.cz

- PR článek -

Článek byl zobrazen 11 447 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko