Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Tarxien s pozůstatky prehistorických megalitických chrámů

Jihovýchodně od maltské metropole Valletty se rozkládá malá osada s názvem Tarxien. I když hlediska velikosti není nijak významná, její jedinečnost spočívá v historické hodnotě. Je významným místem dokazujícím vyspělost dávných obyvatel ostrova.

V blízkosti vesničky byly totiž v roce 1914 objeveny pozůstatky prehistorických megalitických chrámů stejného jména. Nejstarší ze tří chrámů pochází prokazatelně z období kolem roku 3150 před Kristem, zatímco ten nejmladší byl postaven asi o 700 let později. Chrámy ohraničovala mohutná obvodová zeď. Všechny se vyznačují dobře zachovalými ornamenty a reliéfy na kamenech, mimo spirál jsou časté také různé zvířecí motivy. Archeologové je díky pozoruhodnému zdobení stěn považují za jeden ze zázraků lidské dovednosti.

Tarxien s pozůstatky prehistorických megalitických chrámů
Autor: Paolo Del Signore

Chrámy byly svými původními obyvateli náhle a z neobjasněných příčin opuštěny, po několika staletích, tedy v pozdní době bronzové, našly využití jako krematoria a úložiště popela mrtvých. Chrámy byly na počátku 20. století objeveny úplně náhodou. Jeden rolník obdělávající své pole si ztěžoval, že mu při práci překážejí jakési balvany, které se mu válí na pozemcích. Následně bylo zjištěno, že jde o významnou historickou památku a proto hned začaly archeologické práce. Většina z chrámů "tarxienské" éry však byla plně odkryta až v období druhé světové války.

Tarxien s pozůstatky prehistorických megalitických chrámů
Autor: Paolo Del Signore

Veškeré nálezy učiněné v Tarxienu jsou umístěny v Národním archeologickém muzeu ve Vallettě. Nejcennějším předmětem byla obří třímetrová socha Velké Matky – Magny Mater, z níž se bohužel podařilo dochovat pouze spodní část.

Tarxien s pozůstatky prehistorických megalitických chrámů
Autor: Mark Pether-Longman

Megalitické chrámy z tohoto historického období patří k nejznámějším památkám bohaté historie ostrova. Celkem je známo kolem 45 staveb, ovšem jen několik málo je jich dobře zachovalých. Základy chrámů v Tarxienu nacházející se uprostřed města byly zrekonstruovány, chrámy tak vypadají zachovale a oblast patří k nejnavštěvovanějším prehistorickým komplexům na Maltě. Turisty také jistě potěší, že je do areálů chrámů vstup zdarma. Ze stejného období jako Tarxien pochází také chrámy Mnajdra i Hagar Qim. Kousek od Tarxienu se nachází další naleziště Hipogeum.

- jap -

Předchozí články z Malty:
St. Paul´s Bay
Dwejra
Marsascala
Attard
Birkirkara

Článek byl zobrazen 6 489 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko