Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rabat je spojen s počátky křesťanství na Maltě

Ve středu ostrova Malta se rozkládá městečko Rabat, které je jakýmsi předměstím tehdejšího hlavního města Mdiny. Dá se tak považovat za novější část tohoto historického města, ke kterému doslova přiléhá. Přestože jsou si tato dvě města tak blízko, tak se od sebe velice liší.

Toto původně zemědělské městečko leží na skvělém místě, ze všech stran je totiž obklopeno úrodnou krajinou. V minulosti tak sloužilo jako mdinské tržiště. Dnes je Rabat spíše venkovským, ale dosti hlučným městečkem, kde najdete množství barů, restaurací, obchůdků a stánků se suvenýry.

Historie Rabatu je úzce spojena s počátky křesťanství na Maltě. Město bylo vybudováno nad katakombami hřbitova z římské doby, proto se téměř všechny jeho pamětihodnosti nacházejí pod zemí. Nejvýznamnější památkou je kostel sv. Pavla, pod nímž najdeme jeskyni St. Paul´s Grotto. V této jeskyni žil údajně po dobu tří měsíců v římském zajetí apoštol Pavel, když v roce 60 našeho letopočtu ztroskotal u ostrova. Kostel byl dokončen v roce 1575 a jako vůbec první byl postaven na půdorysu kříže. Kostel doplňuje kupole, což nebývalo v té době tak časté – dřívější kostely na ostrovech byly nižší a měly jednoduchou čtvercovou základnu. Kostel byl pravděpodobně postaven podle předlohy architekta Lorenza Gafa. Oltářní obraz v interiéru pak vytvořil slavný italský malíř Mattia Pretti.

Rabat je spojen s počátky křesťanství na Maltě
Autor: JenniKate Wallace

Nedaleko kostela se rozkládá středověký hřbitov s množstvím kaplí a pamětních desek. V Rabatu také dnes působí několik církevních řádů, po kterých zde z minulosti zůstaly rozlehlé kláštery. Najdete zde stavby po františkánech, dominikánech i augustiniánech.

U mdinských hradeb byly roku 1881 na místě muslimského pohřebiště objeveny pozůstatky římského domu, který patřil pravděpodobně bohatému římskému měšťanovi nebo obchodníkovi. Z původní vily se dochovaly pouze vzácné mozaikové dlažby. Na jejím místě byla roku 1924 postavena nová pěkně zdobená neoklasicistní budova pojmenovaná Roman Villa, v níž dnes sídlí Muzeum římských památek. V muzeu se může veřejnost seznámit s historií Římanů na Maltě a prohlédnout si četné exponáty. Jsou zde vystaveny nejrůznější antické poklady, jako třeba torza soch, sloupů, keramika, mince, olejové lampy a jiné předměty spojené s římským životním stylem.

U kostela sv. Pavla si můžete prohlédnout bývalé křesťanské pohřebiště, dnes katakomby sv. Pavla neboli St. Paul´s Catacombs. Jde o podzemní pohřebiště ze 4. – 5. století, v chodbách se nachází množství různě zdobených hrobů. V dalších katakombách sv. Agáty se podařilo dochovat zase středověké nástěnné malby, z nichž některé pocházejí až ze 12. století. Právě ve zdejší jeskynní kapli se podle vypravování v roce 249 schovávali svatí včetně svaté Agáty před římským útlakem. Malou kapličku sv. Agáty si dnes můžete prohlédnout hned u vchodu.

Jižně od Rabatu se nachází lovecký zámeček Verdala Palace, který nechal postavit velmistr Hugues Loubenx de Verdala v roce 1588. To, že byl velmistr milovníkem umění a přepychu, dokládají četné fresky a honosné vybavení interiéru. Zámek byl během své existence několikrát přestavěn a rozšířen. Sídlila v něm rytířská vrchnost a později sloužil Britům. V současnosti je místem, kam jezdí za odpočinkem maltský prezident a významné státní návštěvy. Pro veřejnost je zámek otevřen jen velmi zřídka, jedinou jistotou je 29. červen, kdy se zde slaví Mnarja – oslava úspěšných žní a také sv. Petra a Pavla. Právě v tento den je turistům umožněno si prohlédnout také kapli sv. Antonína z 16. století, která uchovává překrásný obraz Mattia Pretiho znázorňující Madonu s dítětem.

Pod zámečkem je rozprostírá největší maltský les Buskett Gardens, který v minulosti sloužil především k lovu. Dnes jsou zde piniové porosty, ovocné sady a vinohrady. Po celý rok je park ideálním místem pro pikniky nebo příjemné procházky ve stínu stromů.

- jap -

Předchozí články z Malty:
Victoria – hlavní město Goza
Mdina – maltská kráska
Sliema
St. Julian´s
Zabbar

Článek byl zobrazen 8 368 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko